Saatler Neden ve Ne Zaman İleri - Geri Alınır?

02:02 Unknown 0 Comments

saat modern wallpaper


Saatler Neden Geri Alınır? Yaz Saati Nedir?

Saatlerin değişim düşüncesi'nin ilk hayata geçiş meselesi şu şekilde olmuştur. 
ABD'li Siyasetçi ve Fizik hocası Benjamin Franklin 1785 senesinde bir fikir sürmüştü bu konuda. Ancak tarihte detaylı bilgi bizi Britanyalı avukat William Willet'in icraatlarına sürükliyor. William yazın sabah uyandığında işe gideceği sırada iki farklı kasabadan geçerken, diğer kasabanın ışıklarını açık görür ancak esnafların tüm dükkanları kapalıdır. Bunu gözlemleyen William kendi gazetesinin köşesinde bununla ilgili bir yazı yazar. Britanya Parlamentosu'nun ilgisini çeken bu yazı yeni bir uygulamaya vesile olur. Parlamento her sene artık Nisan ayında ilk pazar gününde saatleri 25 dakika ileri almaya karar verir. Eylül ayındaki son pazar gününde ise saatleri geri almayı düzenlemeyle onaylatmıştır. Bu düzenleme 1911 senesinde "Enerji tasarrufu yöreleri" ismiyle yasa olarak kabul edilmiştir. Bu karardan tam olarak 15 sene sonra bu düzenleme yeniden değiştirilmiş ve 25 dakikalık süre 60 dakikaya, yani 1 saate yükseltilmiştir. Nisan ve Eylül aylarında saatlerin geri ve ileri alınması 1 saate çıkarılmış olur bu sayede.

Batı Avrupa ülkeleri arasından Almanya yaz saati uygulamasını ilk olarak uygulamaya koydu. Ardından bir başka Avrupa ülkesi Fransa bu yasayı onayladı. Fransa savaştaki vatandaşlarının düzenli uykusunu alıp dinç kalmaları için bu uygulamayı Amerika ile aynı sene uygulamaya koymuştur. 


Britanya'da William'ın yaşadığı kasabada bir heykeli dikilmiştir, bu güzel uygulamaya geçişte ön ayak olduğu için.


Saatler Ne Zaman Geri Alınıacak?

Konumuzun başında saatlerin geri ve ileri alınmasının sebeplerini anlattık. Şimdi ise saatler ne zaman geri alınır sorusuna cevap vereceğiz. Dünya ülkelerinde genellikle saatlerin geri alınması Ekim ayındaki son pazar gününde alınmaktadır. Ülkemizde ise bu sene yani 2014 yılında saatlerin geri alınması 24 Ekim Pazar Günü Saat 04:00'te planlanmaktadır. 24 Ekim 2014 yılında Pazar Günü Saat Sabaha Karşı 4 civarlarında geri alınacaktır. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve benzeri araçlar otomatik olarak geri veya ileri almaktadır saatlerini.

Saatler Ne Zaman İleri Alınacak?

Nisan Ayının ilk pazarında ileri alınan saatler bazen Mart ayına sarkabilmektedir. 2015 yılında Türkiyede planlanan saatlerin ileri alınması, Nisan ayında düşünülmektedir.




0 comments: